söndag 9 juni 2013

Sjudargårdsbadet Sigtuna


Sjudargårdsbadet är ett litet trevligt strandbad i utkanten av Sigtuna. Här finns en ganska lång sandstrand med grunt vatten för de minsta barnen, roliga flytbryggor att hoppa ifrån för de äldre barnen, samt även en badflotte.

Sjudargårdsbadet sett från vägen

























En liten parkering finns ovanför badet men den brukar snabbt bli full varma dagar. Vi brukar istället ta den vackra strandpromenaden som går ifrån Sigtuna via sköna träbryggor förbi stora lyxiga villor. Att gå från Sigtuna centrum är lite väl långt om man ska till Sjudargårdsbadet så man får parkera hyfsat nära. Det går även buss från Märsta Station.

Sandstrand
Sigtuna kommun renoverade Sjudargårdsbadet år 2010 och fyllde då på sandstranden som nu är mycket fin. Även botten är fin hela vägen ut till flytbryggorna. En bit upp på stranden ansluter en skön stor gräsmatta att ha sina picknickfiltar på. Små barn leker bra i strandkanten och lite större barn kan vara vid bryggornas insida där det inte heller är jättedjupt.

Fin sandstrand och gräsmatta på Sjudargårdsbadet

















Flytbryggor
Sjudargårdsbadet har några av de finaste flytbryggor jag sett på svenska badplatser. De är täckta med ett ljusgrått plastmaterial som känns mjukt och behagligt och samtidigt knottrigt för att hindra halkolyckor. Bryggorna är T-formade så att mindre barn kan hoppa ned på grunt vatten medan dyksugna större barn kan hoppa från kortänden där det är tillräckligt djupt för säkra huvudhopp.

Sjudarårdsbadets flytbrygga är bra att hoppa ifrån


















Badflotte
Längre ut i vattnet på simavstånd från bryggorna, ligger en badflotte att hoppa ifrån. Vi har inte provat den eftersom barnen knappt är simkunniga men den ser väldigt rolig ut för alla stora barn som är därute och hoppar.

Strand och flytbryggor med badflotte i bakgrunden


















Vattenkvalitet
På Sjudargårdsbadet badar man i Mälaren, vilket innebär lite naturligt grumligt vatten med brunaktig ton. En och annan and håller till på stranden men kontaminerar troligtvis inte vattnet så mycket. Badvattnet har kännts fräscht alla gånger vi varit där. Vill man kolla upp aktuell vattenkvalitet så kan man klicka in på Smittskyddsinstitutets sida.

Ingen kiosk men grillplatser
När vi badade förra året fanns ingen öppen kiosk vid badet. Det som däremot finns är grillplatser och sittplatser. Vi har bara haft med egen picknick och inte provat grillarna.

Barnvagn och blöjbyte
Det går en asfalterad väg ända ned till stranden så det går bra att ta med sig barnvagn. Det finns ingen toalett i närheten vad jag har sett så blöjbyte får man fixa i det fria.


Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan man säga att Sjudargårdsbadet är litet, barnvänligt och fräscht men utan faciliteter som toaletter och kiosk. Det bästa med badet är den fina stranden och botten utanför samt flytbryggorna. Det är också lätt att ta sig dit och komma fram med barnvagn, även om Sigtuna förstås ligger en bra bit utanför Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar